Preventiva je pola zdravlja!

Farmacija i medicina u službi preventive i zdravlja

Leto i deca

Leto i deca
14 JUN 2017

Za većinu dece leto predstavlja slobodu, avanturu, uživanje u prirodi, kupanje u moru, igranje u travi, pesku i sl. Mnogo više vremena provedenog napolju, boravak na moru i više fizičke aktivnosti ima prevashodno pozitivan uticaj na zdravlje. Zato dete ne treba sputavati da uživa u opuštenim letnjim danima već ga treba podsticati na raznovrsne aktivnosti. Jedino treba preduzeti male mere opreza radi izbegavanja sitnih neprijatnosti koje leto sa sobom nosi, kao što su ujedi insekata ili krpelja, alergije na travu, žarenje koprive ili na moru meduze, reakcije na sunce, ogrebotine, posekotine i sl.

Krpelji se često, i uz sve mere opreza, mogu naći na koži deteta. Zato kožu treba redovno pregledati nakon boravka u prirodi. Ukoliko se otkrije krpelj treba ga oprezno i pažljivo ukloniti pincetom. Ako ipak nismo sigurni da to možemo bezbedno izvesti, bolje je dete odvesti lekaru koji će krpelja izvaditi na stručan način.

Drugi nezaobilazni pratilac toplih letnjih dana su komarci. Koža deteta se može zaštititi odgovarajućim repelentom, što će svakako umanjiti mogućnost ujeda. Kod većine dece ujedi komaraca izazivaju klasično crvenilo na koži uz prateći dosadan svrab, a kod određenog broja osetljive dece mogu da se jave burnije alergijske reakcije na mestu ujeda. Zgodno je imati pri sebi pogodan preparat, najbolje u obliku hladećeg gela sa odgovarajućim biljnim sastojcima koji pomažu u smirivanju svraba i iritirane kože, kao što su hamamelis, aloja i koloidni rastvor ovsa.

Usled igranja u travi kod dece su moguće sitne iritacije na koži ili alergijske reakcije na travu, a ako se kopriva na vreme ne uoči, nezaobilazno je i žarenje kože usled histamina koji kopriva otpušta, što može da bude posebno neprijatno za decu mlađeg uzrasta. Sličnu reakciju može da prouzrokuje i kontakt sa meduzom u moru koja, takođe, žari kožu. Za smirivanje ožarene kože preporučuju se kombinacije hamamelisa, etarskog ulja lavande, pantenola i bisabolola.

Ono na šta je posebno potrebno obratiti pažnju leti je zaštita od sunca. Ne preporučuje se direktno izlaganje suncu u periodu između 11 i 16 sati, a kožu deteta obavezno treba zaštititi adekvatnim preparatima sa zaštitnim faktorima. Ukoliko se opekotine od sunca kojim slučajem dese može se uzeti u apoteci odgovarajući hladeći gel sa umirujućim biljnim ekstraktima. Ovakve vrste gelova često sadrže i mentol koji hladi na mestu primene i ujedno pomaže u ublažavanju bola kao posledice opekotine od sunca. Međutim, treba imati u vidu da primena mentola nije dozvoljena kod dece mlađe od tri godine. Kod beba i dece mlađeg uzrasta preporučuju se preparati na bazi koloidne ovsene smeše sa beta glukanima koji smiruju upaljenu kožu i istovremeno stvaraju zaštitni film na koži.

Poderotine i posekotine su česta prateća pojava dečijih igara. Obično su to sitne i bezazlene povrede koje je dovoljno isprati 3% hidrogenom ili treirati rastvorom joda i zaštititi flasterom. Radi brže regeneracije kože može se primeniti odgovarajući krem na bazi ekstrakata biljaka kao što su neven, ehinacea i aloja.

Sve su ovo sitne neprijatnosti i u većini slučajeva bezazlene. Uz odgovarajuće mere opreza mogu se izbeći ili svesti na minimum, a deca treba da se prepuste bezbrižnom igranju i uživanjima koje leto sa sobom nosi.