Preventiva je pola zdravlja!

Farmacija i medicina u službi preventive i zdravlja

pH Organizma

pH Organizma
18 OKTOBAR 2021

pH organizma

pH vrednost je mera koja pokazuje da li je neka sredina kisela ili bazna. pH vrednosti manje od 7 su karakteristika kisele sredine, pH=7 označava neutralnu sredinu, a pH vrednsoti veće od 7 su pokazatelj bazne sredine. Optimalan pH krvi je 7,36 – 7,44, a tečnosti u ćelijama 7,2, što znači da su krv i ćelijske tečnosti blago bazne (alkalne). Održavanje pH vrednosti u navedenim granicama je od ključne važnosti za normalno odvijanje fizioloških procesa u organizmu, ćelijski metabolizam i funkcije ćelija, a time i za očuvanje zdravlja i zaštitu od malignih, kardiovaskualrnih i drugih oboljenja. Da bi se pH vrednosti održale konstantnim neophodno je da u organizmu postoji ravnoteža između kisele i bazne sredine tako da blago preovladava bazna (alkalna) sredina, što se postiže uz pomoć organa kao što su pluća, bubrezi i kosti. Višak kiseline se delom pretvara u C02 koji se izbacuje preko pluća, deo se izbacuje preko bubrega, a deo se neutrališe u krvi uz pomoć alkalnih soli kalcijuma i magnezijuma iz kostiju. pH ostaje konstantan ali dolazi do opterećenja organa zaduženih za regulisanje pH vrednosti, tako da dugotrajno opterećenje kiselim produktima može da bude okidač za različita oboljenja (maligna oboljenja, oboljenja bubrega, kostiju i dr.)

Na povećanu kiselosti utiču:

  • Ishrana u kojoj preovladava ’’kisela hrana’’ u odnosu na ’’alkalnu hranu’’.
  • Proces starenja
    U toku procesu starenja slabi funkcija bubrega, a time i njihova uloga u regulaciji izlučivanja viška kiseline iz organizma, što remeti normalnu kiselo-baznu ravnotežu.
  • Visoko intenzivna fizička aktivnost
    Dolazi do povećane produkcije mlečne kiseline i smanjenja pH vrednosti u mišićima (7,1 do 6,5).

Alkalna hrana

Pod ’’kiselom hranom’’ se podrazumeva ona hrana koja u organizmu izaziva produkciju kiselih produkata, a pod ’’alkalnom hranom’’ ona koja nema taj efekat i ne opterećuje bubrege viškom kiseline.

Mera koja služi kao pokazatelj kiselog potencijala hrane je PRAL(Potential renal acid load) – Potencijalno opterećenje bubrega kiselinama.

Namirnice koje imaju niske PRAL vrednosti (manje od 0) su alkalne namirnice, a namirnice koje imaju visoke PRAL vrednosti spadaju u kisele namirnice. Što je PRAL vrednost niža, tj. što je više u minusu, to je namirnica više alkalna.

Alkalne namirnice PRAL vrednosti
zelje -19,5627
pasulj -14,4771
suvo grožđe -14,4592
spanać -11,8446
peršun -11,1267
krompir -8,6483
avokado -8,6116
kupus -7,4486
banane -6,9369
šargarepa -5,7103
kivi -5,6194
bundeva -5,6070
ribizla -5,2320
brokoli -5,1734
lubenica -5,0694
celer -5,0399
paprika -5,0347
paradajz -4,6569
luk -4,9863
nar -4,7945
zova -4,7376
pečurke -4,5190
kajsije -4,3310
limun -4,3130
sok od pomorandže -3,9390
breskva -3,1161
zelena salata -2,9803
jagode -2,9103
kupine -2,8039
beli luk -2,6466
šljive -2,6220
krastavac -2,4265
malina -2,4070
ananas -2,3354
kruške -2,2048
jabuke -1,9206
brusnice -1,3729
borovnice -1,0444
Neutralne namirnice
riblje ulje 0
Kisele namirnice
jogurt 0,1727
mleko 0,2128
puter 0,3575
hleb 1,9060
ovas 2,8739
krem sir 3,8525
jagnjetina 4,4118
teletina 4,9628
pica 5,5824
šunka 6,6140
makaroni 6,9256
pirinač 6,9808
ćureće meso 7,3663
kus-kus 7,6004
rakovi 8,3724
pileće meso 8,7281
riba 9,1860
jaja 9,4162
sir 11,0195
raž 11,9514
pšenica 12,2622
svinjsko meso 12,4381
juneće meso 12,5339
mocarela sir 16,4904
kačkavalj 21,2867
puding 85,3939

Kiselo-bazna ravnoteža se narušava kada u ishrani dominiraju tzv. kisele namirnice (meso, sir, jaja) koje povećavaju kiselost u organizmu u odnosu na alkalne namirnice. Ishrana treba da bude raznovrsna i da obuhvata i jedne i druge namirnice, s tim što unos alkalnih namirnica treba da bude procentualno veći.

Za održavanje optimalne kiselo-bazne ravnoteže preporučuje se:

  • izbalansirana, tzv. alkalna ishrana (ishrana bogata voćem i povrćem, sa manje mesa)
  • povremena alkalizacija organizma pH BazoBalans praškom

Alkalizacija organizma

Alkalizacija organizma se vrši alkalnim solima minerala, kao što su alkalne soli limunske kiseline – citrati.

pH BazoBalans prašak za oralni rastvor je dijetetski suplement koji sadrži smešu više alkalnih citrata (magnezijum-citrat, kalijum-citrat, kalcijum-citrat, cink-citrat, bakar-citrat).

Alkalne soli citrati su zastupljene u pH BazoBalans prašku u visokoj koncentraciji što obezbeđuje visok alkalizujući efekat pH BazoBalans praška i efikasnu regulaciju pH krvi i ćelijskih tečnosti.

Minerali i mikroelementi, takođe sastojci pH BazoBalans praška, su neophodni za ćelijski metabolizam i održavanje optimalne kiselo-bazne ravnoteže organizma.

pH BazoBalans sprečava narušavanje kiselo-bazne ravnoteže, a istovremeno obezbeđuje organizmu važne minerale (kalijum, kalcijum, magnezijum) i mikroelemente (cink, gvožđe, bakar, hrom, selen, silicijum, molibden, mangan).

Mnogobrojne studije, koje su ispitivale uticaj alkalne ishrane i alkalne suplementacije su pokazale da:

  • Alkalna dijeta poboljšava K/Na odnos, što povoljno utiče na zdravlje kostiju i održavanje mišićne mase, smanjenje hipertenzije, prevenciju moždanog udara, zdravlje kardiovaskularnog sistema i memoriju. Takođe, poboljšava delovanje hemoterapije koja zahteva viši pH u organizmu. Rezultati studije ukazuju da alkalna dijeta smanjuje stepen smrtnosti kod hroničnih oboljenja.
  • Suplementacija alkalnim mineralnim solima – citratima dovodi do značajnog i brzog povećanja pH krvi i urina posle jedne nedelje suplementacije.
  • Citrati poboljšavaju balans kalcijuma u organizmu i smanjuju razgradnju kostiju.
  • Citrati smanjuju kiselost urina, sprečavaju nastanak kamena u bubregu i recidiv kamena nakon ultrazvučnog razbijanja kamena.
  • Kod sportista, citrati i bikarbonati, uzeti pre sportskih aktivnosti, značajno povećavaju pH krvi u odnosu na placebo, a značajno smanjuju koncentraciju jedinjenja mlečne kiseline - laktata u krvi u odnosu na placebo. Bikarbonati nešto više povećavaju pH krvi u odnosu na citrate, ali su kod uzimanja bikarbonata uočeni neželejni efekti - gastrointestinalni problemi i glavobolje, dok kod sportista koji su uzimali samo citrate nije bilo neželjenih efekata, tj. ove tegobe nisu uočene.