Preventiva je pola zdravlja!

Farmacija i medicina u službi preventive i zdravlja

Jedite alkalno, produžite život

Jedite alkalno, produžite život
20 SEPTEMBAR 2021

Beli hleb, meso, mlečni proizvodi, jaja, pirinač… razlaganjem stvaraju kisela jedinjenja, a njihovim prekomernim unosom, uz smanjenu upotrebu alkalnih namirnica kao što su spanać, blitva, karfiol, brokoli, jabuke, limun, banana, krompir, crveno vino… narušava se fiziološki balans organizma.

Kiselost neke namirnice određuje njena PRAL vrednost. Što su ove vrednosti namirnica veće, to je i kiseli potencijal tih namirnica veći. Niske PRAL vrednosti ukazuju na alkalne namirnice.

Da bi smo zaštitili organizam i pomogli mu da održi željenu kiselo-baznu ravnotežu, važno je da povedemo računa o ishrani. Dokazano je da alkalna dijeta povoljno utiče na zdravlje kostiju i bubrega, smanjenje krvnog pritiska, prevenciju moždanog udara i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pod alkalnom dijetom se podrazumeva ishrana sa manje namirnica koje razlaganjem u organizmu stvaraju kisela jedinjenja, a bogatstvo namirnica koje razlaganjem daju bazna jedinjenja. To ne znači da naša ishrana treba da sadrži isključivo alkalne namirnice, već da njih treba više da unosimo u odnosu na tzv. kisele namirnice. Limun, iako kiselog ukusa, alkalna je namirnica jer sadrži citrate koji u organizmu obezbeđuju optimalnu baznost.

Alkalna ishrana pomaže i u održavanju mišićne mase, usporava proces starenja, štiti organizam od osteoporoze, od kamena u bubregu, dijabetesa, srčanih i malignih oboljenja. Može se kombinovati i sa alkalnim suplementima koji regulišu kiselost i pomažu održavanje kiselo -bazne ravnoteže u organizmu. U Nemačkoj su popularni suplementi koji sadrže kombinacije alkalnih citrata kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i cinka sa odgovarajućim mikroelementima kao što su gvožđe, silicijum, hrom. Ovakvi preparati održavaju kiselo-baznu ravnotežu i obezbeđuju organizmu neophodne minerale i mikroelemente koji su važni za normalno odvijanje fizioloških procesa u organizmu, izgradnju kostiju i vezivnog tkiva. Povremena upotreba alkalnih suplemenata se preporučuje preventivno svima radi očuvanja zdravlja, kao dodatak ishrani kod različitih oboljenja jer vraća organizam u ravnotežu, sportistima i posebno starijim ljudima.

pH BazoBalans je namenjen odraslima i deci iznad 4 godine. Uzima se ujutru i uveče, pripremljen u obliku napitka, tako što se 12 g praška odmeri uz pomoć dozirne merice, koja se nalazi unutar pakovanja i rastvori u vodi.

Izvor: "Blic žena", Ringier Axel Springer d.o.o., Beograd, 722. izdanje - 15. septembar 2018.