Preventiva je pola zdravlja!

Farmacija I medicina u službi preventive, lepote I zdravlja

KAKO SE IZBORITI SA SVRABOM KOD ALERGIJA, UJEDA INSEKATA I OVČIJIH BOGINJA

KAKO SE IZBORITI SA SVRABOM KOD ALERGIJA, UJEDA INSEKATA I OVČIJIH BOGINJA
05 APRIL 2017

Svrab i crvenilo kože su česta prateća pojava kožnih alergija, ujeda insekata i ovčijih boginja. Pomoć za ublažavanje ovih tegoba treba potražiti u prirodi.

Najčešće korišćena biljka za smirenje iritacija na koži je hamamelis. Destilat kore i lista hamamelisa sadrži visok procenat adstrigentnih materija te brzo dovodi do smirivanja upala na koži. Pantenol, skoro nezaobilazan sastojak gelova i kremova, ublažava svrab i crvenilo. Brzu regeneraciju kože obezbeđuje sok iz lista aloje jer podstiče sintezu kolagena. Bisabolol, glavni aktivni sastojak kamilice, smiruje upale čak i u dubljim slojevima kože. Etarsko ulje lavande sprečava oslobađanje histamina iz ćelija i time umanjuje intenzitet alergijske reakcije. Vitamin E štiti kožu od dejstva slobodnih radikala. Usled nadražaja češanjem, svrab može da bude praćen bolom na površini kože, što se efikasno ublažava mentolom jer hladi na mestu primene, deluje kao blag enestetik i smiruje bol.

Preparati koji sadrže mentol nisu namenjeni deci mlađoj od 3 godine i bebama, pa se u njihovom sastavu nalaze druge prirodne supstance, kao npr. koloidna ovsena smeša, bezbedna za primenu kod najmlađih. Dobija se iz celog zrna ovsa, a deluje tako što pravi koloidni film na površini kože, smiruje svrab i upalu.

Prirodni preparati sa kombinacijom svih navedenih sastojaka su Fitomel 7 i Fitomel 7 junior gel. Fitomel 7 gel, osim što smiruje svrab kod alergija i ujeda insekata, pomaže u smirivanju crvene i nadražene kože kod bolnih i upaljenih akni, malih kućnih opekotina i opekotina na sunce. Namenjen je odraslima i deci starijoj od tri godine, dok je za najmlađe u ponudi Fitomel 7 junior gel sa koloidnom ovsenom smešom, koji takođe pomaže i kod ovčijih boginja.